Cukrářský výrobek s tradicí z doby Rakouska-Uherska
Ten se po návratu zpět do Čech usadil ve 30. letech v Kostomlatech, malé vesničce pod Řípem a pokračoval zde v pekařské živnosti až do roku 1950.

Dortletka je sněhové pečivo slepované speciálním kávovým krémem, kterým je zároveň potřené po svém obvodu a nakonec obsypané směsí kávy a piškotů.
„Recept na Dortletku jsem dostala na svačinovém sáčku. Rok jsem vypracovávala postup, aby byl výsledek dokonalý.“
Výroba těch pravých Dortletek trvá 3 dny a je poměrně náročná: „První den oddělím žloutky od bílků a nechám je v lednici do druhého dne, aby se tzv. ostařily. Druhého dne je vyšlehám s cukrem, usuším a nechám odpočinout. Až teprve třetí den je plním. Nejlepší jsou ale čtvrtý den, kdy trochu navlhnou krémem.“

Dortletka vyhrála v kategorii cukrářských výrobků a cukrovinek pro rok 2014 titul Regionální potravina Ústeckého kraje. Věříme, že titul a logo s ním spojené bude naší Dortletce příští čtyři roky velmi slušet.
Pokud Dortletku ještě neznáte, přijďte ochutnat!